Get Adobe Flash player

Τρίτη, 28/06/2022

Ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Ευσταθίου σήμερα παρερεύθηκε με ειδική πρόσκληση στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη κ. Nakayama Yasunori στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής για την προσφορά της εικαστικού κας Ντίνας Αναστασιάδου στον ιαπωνικό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα με τη βοήθεια της κας Αναστασιάδου να μιλήσουμε με τον Αναπληρωτή Επικεφαλή της Πρεσβείας κο Taku Aramaki και την Μορφωτική Ακόλουθο κα Chiori Shintani για συνεργασία με την εικαστικό στο σχολείο μας παρέχοντας εικαστικά εργαστήρια sumi-e για τις μεγάλες τάξεις την επόμενη σχολική χρονιά με την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

japan1  japan2 japan3

 

Την Παρασκευή 13 Μαίου ήταν η σειρά της Γ΄ τάξης να επισκεφτεί την έκθεση της Σελέστ Πολυχρονιάδη στο Μουσείο Μπουζιάνη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου και της δασκάλας τους Ιωάννας Σέρφα.

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των έργων που δούλεψαν τα παιδιά πάνω στα έργα του Γιώργου Μπουζιάνη και της Σελέστ Πολυχρονιάδη και να τα εκθέσουμε μέσα στον Ιούνιο δίπλα στα πρωτότυπα.

selest g1  selest g2

Την Παρασκευή 6 Μαΐου τα δυο τμήματα της Β΄ τάξης συνοδεία των εκπαιδευτικών Ηλία Μπόικου, Ακριβής Φατούρου και Ρένιας Νικολουζάκη και του Διευθυντή του σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Μπουζιάνη για να θαυμάσουν τα έργα της Σελέστ Πολυχρονιάδη και να προβληματιστούν με τα θέματά της. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια κα Ελένη Κυπραίου και ζωγράφισαν παρόμοια έργα με της Σελέστ αναπτύσσοντας την φαντασία τους και καλλιεργώντας τον αισθητικό τους εγγραμματισμό.

σελέστ11 1  σελέστ11 2 σελέστ 13

   

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης σήμερα 15 Απριλίου και οι Δ΄και Ε΄ τάξεις συνοδευόμενες από τις δασκάλες τους Ποντίκη Φρόσω, Μώρου Τάνια και τον Διευθυντή του σχολείου Νίκο Ευσταθίου επισκέφτηκαν το Μουσείο Μπουζιάνη για να ξεναγηθούν αλλά και να ζωγραφίσουν στην έκθεση της Σελέστ Πολυχρονιάδη. Στην έκθεση εκτός απο έργα της Σελέστ Πολυχρονιάδη υπήρχαν και σχέδια του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη αλλά και ένα μνημειακό του λάδι ειδικά σήμερα για την δική μας παρουσία.

Μας υποδέχθηκε η επιμελήτρια Ελένη Κυπραίου, μας ξενάγησε και αφού έγινε μια πολύ όμορφη κουβέντα για τα έργα που βλέπαμε και την σύνδεση των 2 ζωγράφων ήρθε η ώρα να ζωγραφίσουμε και εμείς τα δικά μας έργα με βάση αυτά που βλέπαμε. Το αποτέλεσμα πολύ όμορφο. Στο τέλος πήραμε και το δώρο μας. Η κα Κυπραίου δώρισε στην πινακοθήκη μας από την προσωπική της συλλογή, έργο της Σελέστ Πολυχρονιάδη, που παρέλαβε ο Διευθυντής και χειροκρότησαν τα παιδιά.

Μπράβο μας!!!! και ευχαριστούμε την κα Κυπραίου για άλλη μια φορά.

 σελέστ1 σελέστ2 σελέστ3  σελέστ4 σελέστ5 σελέστ6 σελέστ7 σελέστ8 σελέστ9  σελέστ10  

  

Με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά και συγκίνηση έγινε η εκδήλωση για την προσφορά έργων τέχνης στην πινακοθήκη του σχολείου μας στις 16 Μαρτίου 2022. Η κα Λουίζα Αναστοπούλου δώρισε ένα πολύ όμορφο έργο, λαϊκού ζωγράφου, των αρχών του 20ου αιώνα, με θέμα την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης στη μνήμη του άντρα της Τάκη Αναστόπουλου. Επιπλέον ο γλύπτης και ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. κος Θεόδωρος Παπαγιάννης παραχώρησε 2 μικρογλυπτά κεραμικά με θέμα τους Αγωνιστές του ΄21. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης και την εκπαιδευτικό μουσικής κα Πόλυ Τριανταφύλλου να τραγουδούν 3 τραγούδια για την ελληνική Επανάσταση συνοδεία αρμονίου και κιθάρας. Ο Διευθυντής καλωσόρισε τους καλεσμένους και αφού μίλησαν οι δωρητές για την δωρεά τους, έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης και Πρόεδρο του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κα Λουίζα Καραπιδάκη για τη σχέση των ιστορικών στοιχείων και της λαϊκής ζωγραφικής. Παρόντες εκτός από γονείς, δασκάλες, μαθητές/τριες και ζωγράφους, ο Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού κος Αναστάσιος Μπινίσκος, ο τ.πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κος Θεόδωρος Φορτσάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Βερίνα Καρακώνη, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών κα Μαρία Δημοπούλου και άλλοι προσκεκλημένοι. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του ζωγράφου Αλέξανδρου Λαντούχοφ από την Οδησσό της Ουκρaνίας που φιλεξενείται στην Αθήνα λόγω του πολέμου, ο οποίος αναγνώρισε 2 έργα της πινακοθήκης μας του φιλέλληνα Ουκρανού καλλιτέχνη David Bekker.

20220316 190328 20220316 190714 20220316 193232 20220316 194519 20220316 195005 IMG 20220316 202124 IMG 20220317 061810 IMG 20220317 061849 20220316 191504

Σήμερα ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Ευσταθίου παρέλαβε από την κα Λουίζα Αναστοπούλου ένα εικαστικό έργο του ζωγράφου Γιώργου Παπαγεωργίου. Η κα Λουίζα Αναστοπούλου, φίλη του σχολείου, παρακολούθησε τη δουλειά μας από την έκθεση που κάναμε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και αποφάσισε για αρχή να δώσει κάποιο από τα έργα της συλλογής της στο σχολείο μας. Πολύ γρήγορα στις 16 Μαρτίου θα έχουμε την τύχη  να μας παραχωρήσει και άλλο έργο με θέμα την κήρυξη της Επανάστασης του 1821,παλαιό έργο ανώνυμου λαϊκού ζωγράφου, σε εκδήλωση που θα γίνει στο σχολείο μας. 

IMG 20220212 145843 

 Yorgos Papageorgiou: Born in Athens (1953). Studied physics and materials science and worked as researcher in France. Moved to Brussels in 1986 where he studied arts from 1994-1999 in the Academy of Arts (atelier Toma Roata). Since 2005 he lives and works in Beijing.

 

Την Πaρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές/τριες των Δ΄Ε΄ και Στ΄ τάξεων επισκέφτηκαν με τις δασκάλες τους και τον Διευθυντή του σχολείου το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για να ξεναγηθούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης "Portals". 

«Πώς αυτή η συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία μας οδηγεί σε μία πύλη;», αυτό είναι ακριβώς που επιθυμεί να αναδείξει το πολιτιστικό πρόγραμμα του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελίνα Κουντούρη:

«Το άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times στις 3 Απριλίου του 2020 για την πύλη με τίτλο “The Pandemic is a Portal” και για το πώς διαπραγματευόμαστε τη μετάβαση μας μέσα από αυτήν είναι η έμπνευση για αυτή την έκθεση: το ρήγμα υπάρχει, τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μία επιστροφή στην κανονικότητα. Η πανδημία είναι μία Πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλον». Η έκθεση «Portals | Πύλη» θέτει ερωτήματα, προβληματισμούς και προτρέπει ένα ανοιχτό πεδίο αλληλεπίδρασης για την αναμόρφωση της κοινωνίας, της οικονομίας, της ηθικής της πολιτικής. «Οι καλλιτέχνες με το έργο τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν αποτελεί πλέον επιλογή το να παραμείνουμε παθητικοί θεατές της αλλαγής: Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε τον χώρο μας προς και μέσω μιας Πύλης για την άλλη πλευρά;», συνεχίζει η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ. «59 καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους και ποικίλα πολιτιστικά υπόβαθρα συναντιούνται και οικοδομούν μια κοινότητα ιδεών∙ τα έργα τους γίνονται μάρτυρες και φορείς προετοιμασίας της νέας κανονικότητας, μιας ιστορίας που αξιώνει να ακουστεί».

portals1.jpg portals3.jpg portals2 1 

 

Χθες 4 Νοεμβρίου 2021, ο Σωτήρης Χαρίδημος, καλλιτέχνης του θεάτρου Σκιών, φόρεσε το καλό του χαμόγελο και με το απεριόριστο μεράκι του για προσφορά και ήρθε στο σχολείο μας να διδάξει τα της τέχνης του στα πρωτάκια μας. Έχει γίνει και αυτός πιστός φίλος του σχολείου μας. Μίλησε στα παιδιά για τον Καραγκιόζη και την παρέα του, έδειξε φιγούρες, αποκάλυψε μυστικά για το πώς φτιάχνονται και ζωγράφισε μαζί τους. Στο τέλος δεν αρνήθηκε παράκληση του Διευθυντή να ζωγραφίσει ένα μέρος του εξωτερικού μας τοίχου.

Τον ευχαριστούμε πολύ.

Χαρίδημος3 Χαρίδημος 2 2

Αναμένοντας τον παππού Σωτήρη Χαρίδημο, καλλιτέχνη του θεάτρου Σκιών, να παρουσιάσει και να διδάξει την τέχνη του στα πρωτάκια μας τις επόμενες ημέρες, παρών σε όλες τις εθνικές επετείους και τα σημαντικά γεγονότα της πατρίδας μας παρουσιάζει τα νέα σχέδια του με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων στον ελληνοΪταλικό πόλεμο, τα γεγονότα στην Κατοχή και την αντίσταση εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών. Μέσα από τα βιώματά του ως παιδί την περίοδο της Κατοχής παρουσιάζει με τον γνωστό του εικονογραφικό τρόπο πτυχές της ζωής των Ελλήνων για να θυμηθούν οι μεγάλοι και να διδαχθούν τα νέα παιδιά. 

har 28 1 har 28 2 har 28 3

 

Αντλώντας έμπνευση από το βρετανικό περιοδικό δρόμου «Big Issue», η «σχεδία» καλεί  τους μικρούς φίλους, παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων, που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας να ντύσουν με χρώματα τη λέξη «σπίτι», να αποτυπώσουν με το πινέλο τους τι σημαίνει για εκείνους η συγκεκριμένη τόσο ζεστή για όλους μας έννοια. Το παιδικό σκίτσο που θα κερδίσει τις καρδιές της κριτικής επιτροπής θα κοσμήσει το εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου 2022 του ελληνικού περιοδικού δρόμου, ενώ οι είκοσι φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «σχεδίας».

Εμείς συμμετέχουμε με 2 τμήματα του σχολείου μας και τις δασκάλες τους κα Σερέτη (Β1) και κα Ποντίκη (Δ).

Καλή επιτυχία στα παιδιά μας.

σχεδία 1 σχεδία 2 σχεδία 3

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η έκθεση μας στο Μουσείο Μπουζιάνη και πολλοί/ές μαθητές/τριες σχολείων την επισκέφτηκαν τα πρωινά. Ο Διευθυντής του σχολείου ήταν παρών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ξενάγησης των εκθεμάτων και για συνομιλία με τα παιδιά για την επανάσταση του 1821.Ευχαριστούμε τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που μας επισκέφθηκαν.

ξενάγηση 1 ξενάγηση 2  ξενάγηση 3  ξενάγηση 4

Μια ακόμα προσθήκη δύο μεγάλων διαστάσεων έργων έγινε πριν από 2 ημέρες στην πινακοθήκη του σχολείου μας. Ο Φοίβος Κυπραίος, υπεύθυνος για την πρωτοποριακή έκθεση "Ιερή Γνωριμία" με 10 καταξιωμένους street artists που έγινε στο Μουσείο Μπουζιάνη τον Απρίλιο του 2016 και οι οποίοι "συνομίλησαν" με τον δικό τους τρόπο με τον μεγάλο ζωγράφο, έκανε δεκτό το αίτημά μας να μας παραχωρηθούν 2 έργα της έκθεσης για να κοσμούν και να εμπλουτίσουν την πινακοθήκη μας.

Τα έργα αυτά είναι των ΕΧΙΤ και ΖΙΕ και απεικονίζονται παρακάτω. Ευχαριστούμε θερμά τον Φοίβο Κυπραίο για την ευγενική του χειρονομία και μέσω αυτού και τους graffiti καλλιτέχνες.

Δείτε εδώ την ανάρτηση για την έκθεση Ιερή Γνωριμία από την εφημερίδα LIFO.

 

1Εxit1-387x960  3ΖΙΕ

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε και πάλι η έκθεση ζωγραφικής του σχολείου μας με τίτλο: "Ήμουν παιδί το ΄21" στο Μουσείο Μπουζιάνη. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού κος Αναστάσιος Μπινίσκος, ο τ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ κος Θεόδωρος Φορτσάκης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Δάφνης Υμηττού κος Γεώργιος Δαουλάρης, η Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κα Ίριδα Κρητικού, η εκπρόσωπος της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών κα Μαρία Δημοπούλου. Παρευρέθησαν ακόμη Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι από την Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση του Δήμου καθώς και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Π.Ε. του Δήμου κα Βερίνα Καρακώνη, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η συνέντευξη με την Πρύτανη κα Ελένη Αρβελέρ που πήραν ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Ευσταθίου με την επιμελήτρια της έκθεσης κα Λουίζα Καραπιδάκη. Τέλος συγκινητική ήταν η προσφορά ενός χρυσοκέντητου χειροποίητου φεσιού της δημιουργού Παναγιώτας Πάνου από την κόρη της Ελένη Πάνου. Παρόντες και παρούσες και πολλοί/ές καλλιτέχνες που δώρισαν τα έργα τους στην πινακοθήκη μας.

Θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα 200 χρόνια της επανάστασης με την επίσκεψη και ξενάγηση όλων των μαθητών μας στον χώρο. 

 1α1 1α2 1 1α4 1 1α3

 

 1α5 1 1α5 2 1α7

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τρίτη 9/2/2021 θα δοθούν στους συμμετέχοντες της Δ΄ τάξης το αναμνηστικό δίπλωμα του διαγωνισμού "Εγώ είμαι εγώ, ευζωνάκι γοργό" που διοργάνωσε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με την ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ. Από το σχολείο μας διακρίθηκε η μαθήτρια Βασιλική Νικολακοπούλου της Δ΄ τάξης. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ. Μαζί με τα αναμνηστικά διπλώματα θα δοθούν σε όλα παιδιά που συμμετείχαν δώρο ένα βιβλίο από τον Διευθυντή του σχολείου.

 έπαινος

 

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας δημιούργησαν ψηφιακές κάρτες με τις ευχές τους με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού πληροφορικής κ. Σπύρου Πανταζή. Επιλέξαμε τέσσερις από αυτές και τις παρουσιάζουμε. Μπράβο σε όλους.

Inkedνικοσ2021 LI

 

εφη 2021

 

Χριστούγεννα Μάριος

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Σας ενημερώνουμε ότι η εικαστικός του σχολείου μας Αλεξάνδρα Μάντζου Σακελλαριάδου έχει δημιουργήσει site όπου μπορούν οι μαθητές/τριες να βλέπουν τις εικαστικές τους δημιουργίες, που προκύπτουν από το μάθημα κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο σύνδεσμος είναι ο εξής:

 https://eikastika-dhmotikou.weebly.com/   

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

430884
Σήμερα
Χθες
Αυτή την εβδομάδα
Αυτό το μήνα
Τον προηγούμ.
293
338
990
8977
7917

Your IP: 10.2.32.21