Get Adobe Flash player

Σάββατο, 04/02/2023

Ολοκληρώθηκαν σήμερα τα εικαστικά εργαστήρια με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στο χώρο του σχολείου μας. Οι μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων δημιούργησαν με την καθοδήγηση της Αθανασίας Σκληρού τα έργα τους που θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων στις 4 Μαϊου 2023 με την έκθεση "Κραυγές Βοήθειας". Το project συνεχίζεται μέχρι τότε.

ΜΕΠΤ 2023 1 ΜΕΠΤ 2023 2  ΜΕΠΤ 2023 4

 

 

Στο πλαίσιο του αισθητικού εγγραμματισμού των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας ο Διευθυντής Νικόλαος Ευσταθίου παρευρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης "Αλέκος Φασιανός - έργα 1960-1980" στο Μουσείο Μπουζιάνη για να πάρει μια πρώτη γεύση των έργων που εκτίθενται και να κανονίσει τις ξεναγήσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά του σχολείου μας σε επισκέψεις που θα κάνουν. Την έκθεση επιμελείται ο Φοίβος Κυπραίος με τον συλλέκτη Κυριάκο Τσιφλάκο. Παρόντες στα εγκαίνια πολύς κοσμος, η Διοίκηση και η αντιπολίτευση του Δήμου Δάφνης Υμηττού καθώς και συλλέκτες και φιλότεχνοι. Η φίλη του σχολείου μας Ελένη Κυπραίου έφερε σε επικοινωνία τον Διευθυντή με την Βικτώρια, κόρη του Αλέκου και της Μαρίζας Φασιανού για το σχολείο μας και τις εικαστικές του δράσεις και υπήρξε ενδιαφέρον για κοινές εικαστικές δράσεις. Ο Διευθυντής προσκάλεσε την δεσποινίδα Βικτώρια στο σχολείο μας για να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τις δράσεις μας

 

Στο πλαίσιο του αισθητικού εγγραμματισμού των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας ο Διευθυντής Νικόλαος Ευσταθίου παρευρέθηκε σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης "Αλέκος Φασιανός - έργα 1960-1980" στο Μουσείο Μπουζιάνη για να πάρει μια πρώτη γεύση των έργων που εκτίθενται και να κανονίσει τις ξεναγήσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  που θα παρακολουθήσουν τα παιδιά του σχολείου μας σε επισκέψεις που θα κάνουν. Την έκθεση επιμελείται ο Φοίβος Κυπραίος με τον συλλέκτη Κυριάκο Τσιφλάκο. Παρόντες στα εγκαίνια πολύς κόσμος, η Διοίκηση και η αντιπολίτευση του Δήμου Δάφνης Υμηττού καθώς και συλλέκτες και φιλότεχνοι. Η φίλη του σχολείου μας Ελένη Κυπραίου έφερε σε επικοινωνία τον Διευθυντή με την Βικτώρια, κόρη του Αλέκου και της Μαρίζας Φασιανού μιλώντας για το σχολείο μας και τις εικαστικές του δράσεις και υπήρξε ενδιαφέρον για κοινές εικαστικές δράσεις. Ο Διευθυντής προσκάλεσε την δεσποινίδα Βικτώρια στο σχολείο μας για να ξεναγηθεί και να γνωρίσει από κοντά τις δράσεις μας.

β

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης σήμερα παρέλαβαν τις αναμνηστικές τους βεβαιώσεις για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής της "σχεδίας" για το 2022 με θέμα το "Σπίτι". Η δράση αυτή από το σχολείο μας ήταν ενταγμένη στο γενικότερο Σχέδιο Δράσης του σχολείου με θέμα "Κραυγές Βοήθειας", το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023 με την έκθεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Μπορεί να μην πήραμε βραβείο η συμμετοχή και η εμπλοκή των παιδιών σε κοινωνικά θέματα που αφορούν τους αστέγους ήταν όμως το όφελος.

Δείτε εδώ την αναμνηστική βεβαίωση που πήραν οι μαθητές/ριες από τη Σχεδία και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στην συλλογή έργων τέχνης της πινακοθήκης του σχολείου ένα εξαιρετικό έργο του Στέφανου Ματθία, πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου. Το έργο είναι λάδι σε καμβά και χαρίστηκε από τη φίλη του σχολείου μας Λουκία Σταυρίτη, δικηγόρο. Την ευχαριστούμε θερμά.

Ο Στέφανος Ματθίας (1935 - 2009) ήταν διαπρεπής νομικός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία. Το 1961 εισήλθε στο δικαστικό σώμα, το 1990 προήχθη σε αρεοπαγίτη, διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής σχολής Δικαστών, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και το 1996 επελέγη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002 οπότε και του δόθηκε ο τίτλος του επίτιμου προέδρου του Αρείου Πάγου.

Από μικρός ασχολείτο με τη ζωγραφική με καθηγητή τον γνωστό ζωγράφο Σπύρο Παπαλουκά, το δε Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών έχει κυκλοφορήσει βιβλίο σχετικά με το καλλιτεχνικό του έργο του Στέφανου Ματθία. Επίσης είχε πλούσιο συγγραφικό έργο νομικού περιεχομένου έχοντας δημοσιεύσει περισσότερες από 20 μελέτες ιδιωτικού δικαίου (Μελετήματα ιδιωτικού δικαίου).

ΜΑΤΘΙΑΣ

 

 

Στο πλαίσιο του αισθητικού και εικαστικού εγγραμματισμού των μαθητών/τριών μας οι μαθητές/τριες της Ε΄και Στ΄ τάξης θα παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής Sumi e μελετώντας ταυτόχρονα τον ιαπωνικό πολιτισμό και την προσφορά του στις εικαστικές τέχνες. To sumi e είναι η ιαπωνική λέξη για τη ζωγραφική με μαύρο μελάνι. Οι μαθητές/τριες θα μάθουν βασικές κινήσεις για τη δημιουργία μιας σύνθετης ζωγραφιάς, θα κατανοήσουν τον μινιμαλισμό αυτών των ζωγραφιών και θα έρθουν σε επαφή με τον ιαπωνικό πολιτισμό μέσα από την εικαστική τέχνη. Τα μαθήματα θα γίνουν τον Νοέμβριο εντός του σχολείου από τη συνεργάτιδα του σχολείου γλύπτρια και ζωγράφο κα Ντίνα Αναστασιάδου και το project, το οποίο θα καταλήξει σε έκθεση των έργων των παιδιών σε εικαστικό χώρο μαζί με έργα ενηλίκων από τα αντίστοιχα μαθήματα στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Το εικαστικό project τελεί υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Τάξη Ε’

Τάξη Στ΄

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου

8.15-9.40

8.15-9.40

Τρίτη 8 Νοεμβρίου

8.15 -9.40

10.00-11.30

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου

10.00-11.30

8.15-9.40

Τρίτη 22 Νοεμβρίου

8.15 -9.40

10.00-11.30

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου

10.00-11.30

8.15-9.40

Logo Embassy of Japan  20221108 103545 20221108 104543 20221108 091405

 

 

 

Την Πέμπτη 3/11/2022 οι μαθητές/τριες των Ε΄και Στ΄ τάξεων είχαν την τύχη να ακούσουν μια υψηλού επιπέδου διάλεξη της βραβευμένης από το υπουργείο εξωτερικών της Ιαπωνίας ζωγράφου και γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου για τον ιαπωνικό πολιτισμό και τη ζωγραφική sumi e στο πλαίσιο του εικαστικού project που οργανώθηκε από τον Διευθυντή του Σχολείου και τον Σύλλογο διδασκόντων για τον αισθητικό και εικαστικό εγγραμματισμό των μαθητών/τριών. Τις επόμενες ημέρες θα διεξαχθούν 8 δίωρα εικαστικά εργαστήρια (4 για κάθε τάξη) με σκοπό να δουλέψουν με τη μελάνη που προέρχεται από το ορυκτό και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με θεματικές εικόνες από την ιαπωνική τέχνη.

20221103 090334 20221103 093016 20221103 084032

 

Δώδεκα ζωγραφιές με θέμα Σχεδιάζοντας το Σπίτι απεστάλησαν στο περιοδικό Σχεδία στο πλαίσιο του διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής που διοργανώνει το περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η συμμετοχή της Γ΄ τάξης του σχολείου μας γίνεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του σχολείου μας με τίτλο "Κραυγές Βοήθειας" που αφορά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αδιέξοδο ή στο περιθώριο όπως και οι άστεγοι. Οι εκπαιδευτικοί της Γ΄ τάξης κα Φατούρου Ακριβή και Σέρφα Ιωάννα φρόντισαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και συνεχίζουν να ασχολούνται στην τάξη με το ευαίσθητο αυτό θέμα.

Νταβέλη Άρια  Τάλιου Ηλέκτρα

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε την έκδοση της εφημερίδας Δημοπρασιών και Πλειστηριασμών (σελίδες 10-11) που έγραψαν για το σχολείο μας . (Φύλλο 02/07/2022)

 

Link:https://www.dimoprasion.gr/to-5o-dimotiko-scholeio-dafnis-georgios-mpouzianis-einai-ksechoristo/ 

 

 

 

Ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Ευσταθίου σήμερα παρερεύθηκε με ειδική πρόσκληση στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη κ. Nakayama Yasunori στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής για την προσφορά της εικαστικού κας Ντίνας Αναστασιάδου στον ιαπωνικό πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε η δυνατότητα με τη βοήθεια της κας Αναστασιάδου να μιλήσουμε με τον Αναπληρωτή Επικεφαλή της Πρεσβείας κο Taku Aramaki και την Μορφωτική Ακόλουθο κα Chiori Shintani για συνεργασία με την εικαστικό στο σχολείο μας παρέχοντας εικαστικά εργαστήρια sumi-e για τις μεγάλες τάξεις την επόμενη σχολική χρονιά με την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

japan1  japan2 japan3

 

Την Παρασκευή 13 Μαίου ήταν η σειρά της Γ΄ τάξης να επισκεφτεί την έκθεση της Σελέστ Πολυχρονιάδη στο Μουσείο Μπουζιάνη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου και της δασκάλας τους Ιωάννας Σέρφα.

Το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των έργων που δούλεψαν τα παιδιά πάνω στα έργα του Γιώργου Μπουζιάνη και της Σελέστ Πολυχρονιάδη και να τα εκθέσουμε μέσα στον Ιούνιο δίπλα στα πρωτότυπα.

selest g1  selest g2

Την Παρασκευή 6 Μαΐου τα δυο τμήματα της Β΄ τάξης συνοδεία των εκπαιδευτικών Ηλία Μπόικου, Ακριβής Φατούρου και Ρένιας Νικολουζάκη και του Διευθυντή του σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Μπουζιάνη για να θαυμάσουν τα έργα της Σελέστ Πολυχρονιάδη και να προβληματιστούν με τα θέματά της. Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια κα Ελένη Κυπραίου και ζωγράφισαν παρόμοια έργα με της Σελέστ αναπτύσσοντας την φαντασία τους και καλλιεργώντας τον αισθητικό τους εγγραμματισμό.

σελέστ11 1  σελέστ11 2 σελέστ 13

   

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης σήμερα 15 Απριλίου και οι Δ΄και Ε΄ τάξεις συνοδευόμενες από τις δασκάλες τους Ποντίκη Φρόσω, Μώρου Τάνια και τον Διευθυντή του σχολείου Νίκο Ευσταθίου επισκέφτηκαν το Μουσείο Μπουζιάνη για να ξεναγηθούν αλλά και να ζωγραφίσουν στην έκθεση της Σελέστ Πολυχρονιάδη. Στην έκθεση εκτός απο έργα της Σελέστ Πολυχρονιάδη υπήρχαν και σχέδια του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη αλλά και ένα μνημειακό του λάδι ειδικά σήμερα για την δική μας παρουσία.

Μας υποδέχθηκε η επιμελήτρια Ελένη Κυπραίου, μας ξενάγησε και αφού έγινε μια πολύ όμορφη κουβέντα για τα έργα που βλέπαμε και την σύνδεση των 2 ζωγράφων ήρθε η ώρα να ζωγραφίσουμε και εμείς τα δικά μας έργα με βάση αυτά που βλέπαμε. Το αποτέλεσμα πολύ όμορφο. Στο τέλος πήραμε και το δώρο μας. Η κα Κυπραίου δώρισε στην πινακοθήκη μας από την προσωπική της συλλογή, έργο της Σελέστ Πολυχρονιάδη, που παρέλαβε ο Διευθυντής και χειροκρότησαν τα παιδιά.

Μπράβο μας!!!! και ευχαριστούμε την κα Κυπραίου για άλλη μια φορά.

 σελέστ1 σελέστ2 σελέστ3  σελέστ4 σελέστ5 σελέστ6 σελέστ7 σελέστ8 σελέστ9  σελέστ10  

  

Με ιδιαίτερη επιτυχία αλλά και συγκίνηση έγινε η εκδήλωση για την προσφορά έργων τέχνης στην πινακοθήκη του σχολείου μας στις 16 Μαρτίου 2022. Η κα Λουίζα Αναστοπούλου δώρισε ένα πολύ όμορφο έργο, λαϊκού ζωγράφου, των αρχών του 20ου αιώνα, με θέμα την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης στη μνήμη του άντρα της Τάκη Αναστόπουλου. Επιπλέον ο γλύπτης και ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ.Τ. κος Θεόδωρος Παπαγιάννης παραχώρησε 2 μικρογλυπτά κεραμικά με θέμα τους Αγωνιστές του ΄21. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης και την εκπαιδευτικό μουσικής κα Πόλυ Τριανταφύλλου να τραγουδούν 3 τραγούδια για την ελληνική Επανάσταση συνοδεία αρμονίου και κιθάρας. Ο Διευθυντής καλωσόρισε τους καλεσμένους και αφού μίλησαν οι δωρητές για την δωρεά τους, έγινε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση από την ιστορικό τέχνης και Πρόεδρο του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κα Λουίζα Καραπιδάκη για τη σχέση των ιστορικών στοιχείων και της λαϊκής ζωγραφικής. Παρόντες εκτός από γονείς, δασκάλες, μαθητές/τριες και ζωγράφους, ο Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού κος Αναστάσιος Μπινίσκος, ο τ.πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής κος Θεόδωρος Φορτσάκης, η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Βερίνα Καρακώνη, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Α΄Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών κα Μαρία Δημοπούλου και άλλοι προσκεκλημένοι. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία του ζωγράφου Αλέξανδρου Λαντούχοφ από την Οδησσό της Ουκρaνίας που φιλεξενείται στην Αθήνα λόγω του πολέμου, ο οποίος αναγνώρισε 2 έργα της πινακοθήκης μας του φιλέλληνα Ουκρανού καλλιτέχνη David Bekker.

20220316 190328 20220316 190714 20220316 193232 20220316 194519 20220316 195005 IMG 20220316 202124 IMG 20220317 061810 IMG 20220317 061849 20220316 191504

Σήμερα ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Ευσταθίου παρέλαβε από την κα Λουίζα Αναστοπούλου ένα εικαστικό έργο του ζωγράφου Γιώργου Παπαγεωργίου. Η κα Λουίζα Αναστοπούλου, φίλη του σχολείου, παρακολούθησε τη δουλειά μας από την έκθεση που κάναμε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και αποφάσισε για αρχή να δώσει κάποιο από τα έργα της συλλογής της στο σχολείο μας. Πολύ γρήγορα στις 16 Μαρτίου θα έχουμε την τύχη  να μας παραχωρήσει και άλλο έργο με θέμα την κήρυξη της Επανάστασης του 1821,παλαιό έργο ανώνυμου λαϊκού ζωγράφου, σε εκδήλωση που θα γίνει στο σχολείο μας. 

IMG 20220212 145843 

 Yorgos Papageorgiou: Born in Athens (1953). Studied physics and materials science and worked as researcher in France. Moved to Brussels in 1986 where he studied arts from 1994-1999 in the Academy of Arts (atelier Toma Roata). Since 2005 he lives and works in Beijing.

 

Την Πaρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές/τριες των Δ΄Ε΄ και Στ΄ τάξεων επισκέφτηκαν με τις δασκάλες τους και τον Διευθυντή του σχολείου το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για να ξεναγηθούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης "Portals". 

«Πώς αυτή η συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία μας οδηγεί σε μία πύλη;», αυτό είναι ακριβώς που επιθυμεί να αναδείξει το πολιτιστικό πρόγραμμα του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελίνα Κουντούρη:

«Το άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times στις 3 Απριλίου του 2020 για την πύλη με τίτλο “The Pandemic is a Portal” και για το πώς διαπραγματευόμαστε τη μετάβαση μας μέσα από αυτήν είναι η έμπνευση για αυτή την έκθεση: το ρήγμα υπάρχει, τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μία επιστροφή στην κανονικότητα. Η πανδημία είναι μία Πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλον». Η έκθεση «Portals | Πύλη» θέτει ερωτήματα, προβληματισμούς και προτρέπει ένα ανοιχτό πεδίο αλληλεπίδρασης για την αναμόρφωση της κοινωνίας, της οικονομίας, της ηθικής της πολιτικής. «Οι καλλιτέχνες με το έργο τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν αποτελεί πλέον επιλογή το να παραμείνουμε παθητικοί θεατές της αλλαγής: Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε τον χώρο μας προς και μέσω μιας Πύλης για την άλλη πλευρά;», συνεχίζει η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ. «59 καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους και ποικίλα πολιτιστικά υπόβαθρα συναντιούνται και οικοδομούν μια κοινότητα ιδεών∙ τα έργα τους γίνονται μάρτυρες και φορείς προετοιμασίας της νέας κανονικότητας, μιας ιστορίας που αξιώνει να ακουστεί».

portals1.jpg portals3.jpg portals2 1 

 

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 5 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

510821
Σήμερα
Χθες
Αυτή την εβδομάδα
Αυτό το μήνα
Τον προηγούμ.
64
265
1400
700
13245

Your IP: 10.2.34.21