Get Adobe Flash player

Τρίτη, 18/01/2022

Την Πaρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021 οι μαθητές/τριες των Δ΄Ε΄ και Στ΄ τάξεων επισκέφτηκαν με τις δασκάλες τους και τον Διευθυντή του σχολείου το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για να ξεναγηθούν στην έκθεση σύγχρονης τέχνης "Portals". 

«Πώς αυτή η συγκεκριμένη στιγμή στην ιστορία μας οδηγεί σε μία πύλη;», αυτό είναι ακριβώς που επιθυμεί να αναδείξει το πολιτιστικό πρόγραμμα του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελίνα Κουντούρη:

«Το άρθρο της Αρουντάτι Ρόι στους Financial Times στις 3 Απριλίου του 2020 για την πύλη με τίτλο “The Pandemic is a Portal” και για το πώς διαπραγματευόμαστε τη μετάβαση μας μέσα από αυτήν είναι η έμπνευση για αυτή την έκθεση: το ρήγμα υπάρχει, τίποτε δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από μία επιστροφή στην κανονικότητα. Η πανδημία είναι μία Πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλον». Η έκθεση «Portals | Πύλη» θέτει ερωτήματα, προβληματισμούς και προτρέπει ένα ανοιχτό πεδίο αλληλεπίδρασης για την αναμόρφωση της κοινωνίας, της οικονομίας, της ηθικής της πολιτικής. «Οι καλλιτέχνες με το έργο τους μας υπενθυμίζουν ότι δεν αποτελεί πλέον επιλογή το να παραμείνουμε παθητικοί θεατές της αλλαγής: Πώς μπορούμε να διαπραγματευτούμε τον χώρο μας προς και μέσω μιας Πύλης για την άλλη πλευρά;», συνεχίζει η Διευθύντρια του ΝΕΟΝ. «59 καλλιτέχνες από διαφορετικές ηπείρους και ποικίλα πολιτιστικά υπόβαθρα συναντιούνται και οικοδομούν μια κοινότητα ιδεών∙ τα έργα τους γίνονται μάρτυρες και φορείς προετοιμασίας της νέας κανονικότητας, μιας ιστορίας που αξιώνει να ακουστεί».

portals1.jpg portals3.jpg portals2 1 

 

Χθες 4 Νοεμβρίου 2021, ο Σωτήρης Χαρίδημος, καλλιτέχνης του θεάτρου Σκιών, φόρεσε το καλό του χαμόγελο και με το απεριόριστο μεράκι του για προσφορά και ήρθε στο σχολείο μας να διδάξει τα της τέχνης του στα πρωτάκια μας. Έχει γίνει και αυτός πιστός φίλος του σχολείου μας. Μίλησε στα παιδιά για τον Καραγκιόζη και την παρέα του, έδειξε φιγούρες, αποκάλυψε μυστικά για το πώς φτιάχνονται και ζωγράφισε μαζί τους. Στο τέλος δεν αρνήθηκε παράκληση του Διευθυντή να ζωγραφίσει ένα μέρος του εξωτερικού μας τοίχου.

Τον ευχαριστούμε πολύ.

Χαρίδημος3 Χαρίδημος 2 2

Αναμένοντας τον παππού Σωτήρη Χαρίδημο, καλλιτέχνη του θεάτρου Σκιών, να παρουσιάσει και να διδάξει την τέχνη του στα πρωτάκια μας τις επόμενες ημέρες, παρών σε όλες τις εθνικές επετείους και τα σημαντικά γεγονότα της πατρίδας μας παρουσιάζει τα νέα σχέδια του με θέμα τον αγώνα των Ελλήνων στον ελληνοΪταλικό πόλεμο, τα γεγονότα στην Κατοχή και την αντίσταση εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών. Μέσα από τα βιώματά του ως παιδί την περίοδο της Κατοχής παρουσιάζει με τον γνωστό του εικονογραφικό τρόπο πτυχές της ζωής των Ελλήνων για να θυμηθούν οι μεγάλοι και να διδαχθούν τα νέα παιδιά. 

har 28 1 har 28 2 har 28 3

 

Αντλώντας έμπνευση από το βρετανικό περιοδικό δρόμου «Big Issue», η «σχεδία» καλεί  τους μικρούς φίλους, παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων, που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας να ντύσουν με χρώματα τη λέξη «σπίτι», να αποτυπώσουν με το πινέλο τους τι σημαίνει για εκείνους η συγκεκριμένη τόσο ζεστή για όλους μας έννοια. Το παιδικό σκίτσο που θα κερδίσει τις καρδιές της κριτικής επιτροπής θα κοσμήσει το εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου 2022 του ελληνικού περιοδικού δρόμου, ενώ οι είκοσι φιναλίστ θα δουν τα έργα τους να εκτίθενται στο σπίτι της «σχεδίας».

Εμείς συμμετέχουμε με 2 τμήματα του σχολείου μας και τις δασκάλες τους κα Σερέτη (Β1) και κα Ποντίκη (Δ).

Καλή επιτυχία στα παιδιά μας.

σχεδία 1 σχεδία 2 σχεδία 3

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η έκθεση μας στο Μουσείο Μπουζιάνη και πολλοί/ές μαθητές/τριες σχολείων την επισκέφτηκαν τα πρωινά. Ο Διευθυντής του σχολείου ήταν παρών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ξενάγησης των εκθεμάτων και για συνομιλία με τα παιδιά για την επανάσταση του 1821.Ευχαριστούμε τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τα παιδιά που μας επισκέφθηκαν.

ξενάγηση 1 ξενάγηση 2  ξενάγηση 3  ξενάγηση 4

Μια ακόμα προσθήκη δύο μεγάλων διαστάσεων έργων έγινε πριν από 2 ημέρες στην πινακοθήκη του σχολείου μας. Ο Φοίβος Κυπραίος, υπεύθυνος για την πρωτοποριακή έκθεση "Ιερή Γνωριμία" με 10 καταξιωμένους street artists που έγινε στο Μουσείο Μπουζιάνη τον Απρίλιο του 2016 και οι οποίοι "συνομίλησαν" με τον δικό τους τρόπο με τον μεγάλο ζωγράφο, έκανε δεκτό το αίτημά μας να μας παραχωρηθούν 2 έργα της έκθεσης για να κοσμούν και να εμπλουτίσουν την πινακοθήκη μας.

Τα έργα αυτά είναι των ΕΧΙΤ και ΖΙΕ και απεικονίζονται παρακάτω. Ευχαριστούμε θερμά τον Φοίβο Κυπραίο για την ευγενική του χειρονομία και μέσω αυτού και τους graffiti καλλιτέχνες.

Δείτε εδώ την ανάρτηση για την έκθεση Ιερή Γνωριμία από την εφημερίδα LIFO.

 

1Εxit1-387x960  3ΖΙΕ

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε και πάλι η έκθεση ζωγραφικής του σχολείου μας με τίτλο: "Ήμουν παιδί το ΄21" στο Μουσείο Μπουζιάνη. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού κος Αναστάσιος Μπινίσκος, ο τ. Πρύτανης του ΕΚΠΑ κος Θεόδωρος Φορτσάκης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Δάφνης Υμηττού κος Γεώργιος Δαουλάρης, η Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης κα Ίριδα Κρητικού, η εκπρόσωπος της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθηνών κα Μαρία Δημοπούλου. Παρευρέθησαν ακόμη Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι από την Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση του Δήμου καθώς και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Μονάδων Π.Ε. του Δήμου κα Βερίνα Καρακώνη, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η συνέντευξη με την Πρύτανη κα Ελένη Αρβελέρ που πήραν ο Διευθυντής του σχολείου Νίκος Ευσταθίου με την επιμελήτρια της έκθεσης κα Λουίζα Καραπιδάκη. Τέλος συγκινητική ήταν η προσφορά ενός χρυσοκέντητου χειροποίητου φεσιού της δημιουργού Παναγιώτας Πάνου από την κόρη της Ελένη Πάνου. Παρόντες και παρούσες και πολλοί/ές καλλιτέχνες που δώρισαν τα έργα τους στην πινακοθήκη μας.

Θα συνεχίσουμε να τιμούμε τα 200 χρόνια της επανάστασης με την επίσκεψη και ξενάγηση όλων των μαθητών μας στον χώρο. 

 1α1 1α2 1 1α4 1 1α3

 

 1α5 1 1α5 2 1α7

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τρίτη 9/2/2021 θα δοθούν στους συμμετέχοντες της Δ΄ τάξης το αναμνηστικό δίπλωμα του διαγωνισμού "Εγώ είμαι εγώ, ευζωνάκι γοργό" που διοργάνωσε το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με την ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ. Από το σχολείο μας διακρίθηκε η μαθήτρια Βασιλική Νικολακοπούλου της Δ΄ τάξης. Δείτε τα αποτελέσματα εδώ. Μαζί με τα αναμνηστικά διπλώματα θα δοθούν σε όλα παιδιά που συμμετείχαν δώρο ένα βιβλίο από τον Διευθυντή του σχολείου.

 έπαινος

 

Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας δημιούργησαν ψηφιακές κάρτες με τις ευχές τους με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού πληροφορικής κ. Σπύρου Πανταζή. Επιλέξαμε τέσσερις από αυτές και τις παρουσιάζουμε. Μπράβο σε όλους.

Inkedνικοσ2021 LI

 

εφη 2021

 

Χριστούγεννα Μάριος

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

Σας ενημερώνουμε ότι η εικαστικός του σχολείου μας Αλεξάνδρα Μάντζου Σακελλαριάδου έχει δημιουργήσει site όπου μπορούν οι μαθητές/τριες να βλέπουν τις εικαστικές τους δημιουργίες, που προκύπτουν από το μάθημα κατά την διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο σύνδεσμος είναι ο εξής:

 https://eikastika-dhmotikou.weebly.com/   

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ONLINE

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 13 επισκέπτες και κανένα μέλος

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

387486
Σήμερα
Χθες
Αυτή την εβδομάδα
Αυτό το μήνα
Τον προηγούμ.
35
234
455
4022
7539

Your IP: 10.2.32.21